Lån trods RKI

Står du og mangler luft i økonomien, kan det være relevant at overveje at låne en sum penge, som kan skabe økonomisk råderum. Er du samtidig registreret i RKI, kan dette dog være udfordrende, eftersom mange låneudbydere automatisk afviser låneansøgninger fra ansøgere, som står listet i registret. Der findes dog en række udbydere, som giver mulighed for at låne penge på trods af RKI. Dem giver dig et overblik over her. Hvis man gerne vil låne penge når man er registreret i RKI, så må man forvente at gennemgå en omfattende kreditvurdering

Hvad vil det sige, at optage et lån trods RKI

Hvis du selv er registreret i RKI, ved du med stor sandsynlighed allerede, hvad RKI er. RKI er et register over såkaldte dårlige betalere. Er du registreret i dette register betyder det derfor, at det før er erfaret, at du eksempelvis i forbindelse med et lån har haft svært ved at tilbagebetale det lånte beløb og de medfølgende renter.

RKI benyttes af både det offentlige og private virksomheder, når en person skal kreditvurderes. Det betyder, at når du eksempelvis ønsker at optage et lån, vil denne registrering indgå i vurderingen, når låneudbyderen skal godkende eller afvise din ansøgning om det pågældende lån. Når du bliver kreditvurderet, bliver det vurderet, hvilken stand din økonomi er i, og hvilke fremtidsudsigter, der kan tænkes at være for den.

De fleste låneudbydere afviser automatisk en låneansøgning, hvis ansøgeren er registreret i RKI, fordi de anser det som værende for risikabelt at låne penge til en person, hvor sandsynligheden for tilbagebetaling er relativt lille. Men der findes også låneudbydere, som tilbyder lån, hvor registrering i RKI ingen hindring er. Hos disse låneudbydere har du dermed mulighed for at nemt og hurtigt at optage et lån – også selv om, du står listet i registret over dårlige betalere.

Hvorfor låne penge på trods af RKI?

Over tid kan der opstå mange forskellige situationer, hvor der kan være et behov for at udvide det økonomiske råderum. Der kan være tale om større eller mindre investeringer af mere eller mindre betydelig karakter. Dette gælder for alle mennesker – både dem, der er registreret som dårlige betalere og dem, der ikke er.

Med andre ord kan der altså opstå situationer, hvor det ganske enkelt kan være helt nødvendigt at optage et lån, selvom man måske er klar over, at det vil udfordre ens økonomi yderligere. Hertil kommer, at mange af de mennesker, som er registreret i RKI eller et lignende register over dårlige betalere er ganske almindelige danskere, som blot af forskellige årsager er havnet i pressede situationer rent økonomisk og ikke nødvendigvis behøver at være upålidelige eller uforsvarlige af den grund.

Står man som registreret dårlig betaler og har brug for et lån af den ene eller den anden grund, kan det dog være svært at finde hoved og hale i, hvilke muligheder man har. Derfor kan en guide som denne være til megen hjælp.
Få overblik over dine lånemuligheder
Som udgangspunkt vil dine lånemuligheder være forholdsvis begrænsede, når først du er registreret som en dårlig betaler. Det skyldes, at låneudbyderne løber en temmelig stor risiko ved at låne penge til personer, som har en historik med ikke at være god til at betale lånte penge tilbage, og som desuden sidder i en presset økonomisk situation. I sidste ende er det dem, der risikerer at miste penge, hvis de låner penge til en, der ikke kan betale beløbet tilbage. Alligevel findes der flere virksomheder på markedet, hvorigennem det vil være muligt at låne penge – også hvis man er registreret i RKI.

Ligesom det gælder for alle andre typer af lån, er der forskel på, hvad de forskellige udbydere af lån, som vælger at låne trods RKI kan tilbyde dig som låner. Derfor er det en god idé at skabe dig et overblik over dine muligheder, inden du endeligt beslutter dig for, præcis hvilket lån, du vælger at forpligte dig til. Forhåbentlig kan oversigten her på siden hjælpe dig lidt på vej.

Her på siden har vi forsøgt at give dig så godt et overblik som muligt over, hvilke virksomheder, som kan tillade dig at låne, selvom du er registreret som dårlig betaler. Inden du vælger, hvilken udbyder du vil benytte dig af, bør du undersøge hver enkelt udbyder nærmere. Der kan eksempelvis være tale om forskellige rentesatser og afbetalingsperioder, hvilket kan være ganske afgørende faktorer, når man låner penge. Husk altid at holde de langsigtede forpligtelser for øje, når du undersøger dine lånemuligheder i stedet for blot at fokusere på, hvad du kan få ud af lånet lige nu og her.

Det er desuden vigtigt at holde sig for øje, at selvom en låneudbyder reklamerer med muligheden for at optage lån trods RKI, kan der være særlige omstændigheder, som gør, at du alligevel kan blive afvist. I sådan et tilfælde, er der ikke så meget andet at gøre, end at ansøge om et lån hos den næste udbyder på listen og håbe på, at din ansøgning bliver godkendt her.
Mange fordele men andre vilkår
Når du vælger at optage et lån på trods af RKI, får du stadig rigtig mange af de forskellige fordele, der normalt gør sig gældende ved de forskellige tilgængelige kviklån. Det vil sige, at den hurtigere behandlingstid, end hvad der gør sig gældende i banken og muligheden for at låne uden sikkerhed også gør sig gældende for dig, der låner på trods af RKI. Disse faktorer er i mange tilfælde bærende årsager til, at folk også i mindre pressede økonomiske situationer vælger at benytte sig af muligheden for et kviklån.

Men at du i fleste tilfælde får gavn af en række af de samme fordele ved kviklån, som hvis du ikke var registreret dårlig betaler, betyder ikke, at der ikke er forskel på at låne som almen låner og at låne som registreret i RKI. Dette er enormt vigtigt at være bevidst om, inden man træffer sin beslutning. At låne som registreret dårlig betaler indebærer i mange tilfælde væsentligt flere og mere vidtgående forpligtelser end almene kviklån, fordi låneudbyderen løber en større risiko.

I nogle tilfælde vil der eksempelvis være tale om en højere rente, end hvad der almindeligvis ville være tilfældet for dem, som låner uden at være registreret som en dårlig betaler. Af denne grund bør du også tænke dig ekstra grundigt om, inden du beslutter dig for at låne penge, hvis du er listet i RKI’s register og sidder i en stram økonomisk situation.

Når renter og gebyrer er højere, bliver lånet som helhed også dyrere, hvilket gør det at låne trods RKI til en temmelig dyr løsning. Det er derfor kun anbefalelsesværdigt at benytte sig af muligheden i tilfælde, hvor det er absolut nødvendigt, og der ikke er andre muligheder. Det vil sige, at man ikke bør benytte den lånetype til at låne penge til køb eller investeringer, som man kan undvære eller vente med at anskaffe sig, til ens økonomi er tilbage på ret køl.

Lån kun penge, hvis du har råd til det

Når nogle låneudbydere tilbyder lån på trods af registrering i RKI, skyldes det blandt andet, at låneudbyderen godt er klar over, at det at være opskrevet i registret ikke er ensbetydende med, at man er et uforsvarligt eller ufornuftigt menneske. Du behøver derfor ikke at være hverken uforsvarlig eller uforsigtig af natur blot fordi, du vælger og låne penge, selvom du er registreret i et register over dårlige betalere. Alligevel er det ikke uden årsag, at dit navn er havnet i registret.

I langt de fleste tilfælde er personer, som er registreret som dårlige betalere også personer, som generelt set kæmper med en stram økonomi. Derfor vil du sandsynligvis også selv kunne nikke genkendende til, at sidde i en situation, hvor det af og til er svært at få pengene til at række på et generelt plan. Af denne grund er det vigtigt at overveje, inden du vælger at optage et lån, hvorvidt du på sigt vil have økonomi til at tilbagebetale lånet. Har du ikke råd til at tilbagebetale dit lån, vil det kun forværre din økonomiske situation yderligere, hvilket både kan have rent praktiske konsekvenser og påvirke den generelle livsglæde meget negativt.

Der er derfor aldrig nogen grund til at tage chancer, når det kommer til at låne penge. Vær realistisk og ærlig over for dig selv og undersøg, hvorvidt du har råd til at låne. Hvis det ikke er tilfældet, vil det kun gøre skade og ingen gavn på længere sigt at benytte dig af muligheden for et kviklån.

Bevar muligheden for at kunne låne i fremtiden

Finder du en låneudbyder, som er villig til at låne dig penge trods RKI er det vigtigt, at du, inden du optager lånet, er helt sikker på, at du er i stand til at tilbagebetale det. Det er der flere årsager til. Over tid kan der opstå mange forskellige situationer, hvori man kan finde det nødvendigt at låne penge. De fleste personer kommer på et tidspunkt i deres liv til at låne penge – enten af en bank eller af en online låneudbyder, som eksempelvis tilbyder kviklån. Tilbagebetaler du ikke et lån, som du har fået godkendt ansøgningen til trods din registrering som dårlig betaler, fraskriver du dig samtidig muligheden for at kunne benytte den pågældende låneudbyder i fremtiden.

Da det i forvejen er svært at finde udbydere, der er villige til at låne penge til RKI-registrerede personer, er det ærgerligt at fraskrive sig endnu en mulighed ved, at det viser sig, at økonomien alligevel ikke rækker til de tilbagebetalingsforpligtelser, et lån indebærer.

Overvej andre muligheder først

Selv hvis du kan konkludere, at det økonomisk set vil være muligt for dig at tilbagebetale dit kviklån, er det en god idé først at være sikker på, at alle andre mulighed er udtømt. Har du andre muligheder for at få din økonomi tilbage på ret køl, er det værd at overveje at benytte sig af disse muligheder først og vente med at optage et kviklån til det eksempelvis er lykkedes for dig ikke længere at være registreret hos RKI. Hvis det er muligt, kan dette være en god idé, netop fordi lån, der optages, mens man er registreret som dårlig betaler oftest har andre vilkår, hvilket indebærer højere renter og lignende.

Det er vigtigt at huske, at RKI blandt andet eksisterer for at hjælpe dig, så du ikke optager lån, du ikke har råd til at tilbagebetale. Låner du penge, som du ikke har råd til at tilbagebetale, kan det i sidste ende forværre din økonomiske situation endnu mere, end hvad der allerede var tilfældet, inden du optog lånet til at begynde med.

Alligevel kan man af og til alligevel godt opleve, at man grundet sin registrering i RKI ikke kan optage en lån, selvom man faktisk har råd til at tilbagebetale det. Derfor tilbydes muligheden for at låne på trods af RKI. Det betyder dog ikke, at det anbefales, at man optager et lån, man ikke har råd til at betale tilbage. Som udgangspunkt frarådes det, at man optager et lån, hvis man er registreret i RKI og i stedet tager de nødvendige skridt for at få styr på sin økonomi uden at optage diverse lån, hvis det på nogen tænkelig måde kan undgås.

Lav et budget inden du låner trods RKI

Finder du ud af, at det er muligt for dig at tilbagebetale dit lån og beslutter du, at et kviklån er den eneste mulige løsning på det givne tidspunkt, er det vigtigt, at du lægger et budget, inden du låner penge. Hvis du i budgettet medregner den regelmæssige tilbagebetaling af lånet og de medfølgende renter og efterfølgende overholder budgettet, sikrer du dig også, at der vil være rum i økonomien til tilbagebetalingen.

Uanset hvilken type af lån, man ønsker at optage, er det altid vigtigt først at skabe overblik over sin økonomiske situation og sikre sig, at det er forsvarligt at låne penge, som dels skal betales tilbage, og som der dels skal betales renter af. På den måde kan man undgå at forværre sin økonomiske situation yderligere ved at træffe det forkerte valg.

Eksperter der har givet input til denne artikel:

Thorbjørn Jensen fra laantrods.dk

Tim Petersson fra laanpengetrods.dk